Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ογκτατέν μπρόκολο-πράσο



Υλικά:

  • 1 μπουκετάκι μπρόκολο
  • 3 μεγάλα πράσα σε ροδέλες
  • 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
  • 2 αυγά
  • 150 γραμ φέτα τριμμένη στο χέρι
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα φρέσκο γάλα
  • λίγο αλάτι και πιπέρι


Για την μπεσαμέλ:

  • 1100 ml γάλα φρέσκο
  • 10 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4-5 κ.σ βούτυρο
  • 1 κύβος λαχανικών
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 αυγό

Εκτέλεση:
 
1. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό το μπρόκολο για 8 λεπτά περίπου απ τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει.
2. Σε σκεύος βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το πράσο
3. Προσθέτουμε το καρότο και το γάλα και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να απορροφηθούν τα υγρά τους.

4. Κατεβάζουμε το σκεύος απ τη φωτιά και προσθέτουμε το μπρόκολο στραγγισμένο λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι. Αφήνουμε να χλιάνει.
5. Προσθέτουμε το τυρί φέτα και τα αυγά και ανακατεύουμε.
6. Απλώνουμε σε πυρέξ το μείγμα των λαχανικών και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ

7. Πασπαλίζουμε με μπόλικο κεφαλοτύρι και ψήνουμε το ογκρατέν στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.


Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ:

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα τον κύβο λαχανικών
  2. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το αλεύρι
  3. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σβολιάσει
  4. Ανακατεύουμε ώσπου να πήξει
  5. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο το κεφαλοτύρι και το αυγό.
 

Λίγα ακόμη μυστικά:

Μπορείτε να έχετε μια light συνταγή αν αντικαταστήσετε το φρέσκο γάλα με γάλα light, το βούτυρο με μαργαρίνη light και το τυρί με milner ή fina. Επίσης κυκλοφορεί και λευκό τυρί με μειωμένα λιπαρά για να αντικαταστήσετε το τυρί φέτα. Τη συγκεκριμένη συνταγή την έφτιαξα  light και πιστέψτε με το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό!!

 

1 σχόλια:

Anthemis είπε...

Ελένη μου ωραία η συνταγούλα σου θα την φτιάξω σύντομα! Φιλάκια!

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin