Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Μπακλαβάς γιορτινός






Με αυτό το γιορτινό γλυκάκι να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία στα σπιτικά σας!!Χρόνια Πολλά δημιουργικά και γλυκά όσο γλυκά μπορούν αυτά να είναι τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Μπακλαβάς τραγανός, μοσχομυρίστος, εκτός απ τα αρωματικά κανέλα και μοσχοκάρυδο το καβουρδισμένο σουσαμάκι τον απογειώνει!! Μελωμένος όσο ακριβώς χρειάζεται χωρίς να κολυμπάει στα σιρόπια, αλλά ούτε να είναι και στεγνός. Δοκιμάστε τον και θα με θυμηθείτε.

Υλικά για ένα παραλληλόγραμμο ταψί 40x30


  • 2 πακέτα φύλλο κρούστας λεπτό για γλυκά
  • 350 γραμ.λιωμένο βούτυρο γάλακτος ή μισό μισό με φυτικό βούτυρο ή  ελαιόλαδο
  • 300 γραμ αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο ελαφρά
  • 350 γραμ τριμμένο καρύδι
  • 100 γραμ. φιστίκι Αιγίνης
  • 100 γραμ. αράπικο φιστίκι ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο
  • 50 γραμ. σουσάμι καβουρδισμένο και χοντροκομμένο στο μούλτι
  • μισό τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γλ κανέλα


Σιρόπι:


  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 1/2 κούπες νερό
  • 2 κ.σ γεμάτες μέλι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • φλούδα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 3 κ.σ χυμός λεμονιού
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 βανίλια


Εκτέλεση:


  1. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζουντας τη ζάχαρη το νερό το μέλι και τα αρωματικά εκτός της βανίλιας, για 5 λεπτά απ τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Μόλις το κατεβάσουμε προσθέτουμε τη βανίλια το χυμό λεμονιού και το κονιάκ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
  2. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα κάτω βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα
  3. Ψιλοκόβουμε στο μούλτι όλους τους καρπούς και τους ανακατεύουμε με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
  4. Πάνω απ τα βουτυρωμένα φύλλα πασπαλίζουμε το μείγμα των καρπών και συνεχίζουμε φύλλο-βούτυρο-τριμμένοι καρποί προσέχοντας να ισιώνουμε ώστε να είναι σε όλες τις στρώσεις ο μπακλαβάς μας ίσιος χωρίς λακουβίτσες
  5. Τέλος φροντίζουμε να βάλουμε πάνω πάνω τα 4 τελευταία φύλλα μας χωρίς να βάλουμε μείγμα ενδιάμεσα μόνο  βούτυρο όπως κάναμε στην αρχή.
  6. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια τον μπακλαβά μας με πολύ κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω και μετά διαγώνια σχηματίζοντας τριγωνάκια.
  7. Σε κάθε τριγωνάκι μπήγουμε ένα γαρύφαλλο ώστε να παραμείνουν τα φύλλα στη θέση τους κατά το ψήσιμο.
  8. Όσο βούτυρο περίσσεψε, αν δεν περίσσεψε βάζουμε λίγο έξτρα σε ένα κατσαρολάκι και το καίμε σε δυνατή φωτιά ώστε να καπνίσει και περιχύστε το έτσι καυτό πάνω στα σημεία που κόψαμε το μπακλαβά και πάνω από αυτόν.
  9. Ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο  σε χαμηλή φωτιά 150 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 1/2 ώρα περίπου.
  10.  Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά απ το φούρνο όπως είναι καυτός τον σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Έτσι έχουμε ένα τέλειο σιρόπιασμα χωρίς να μουλιάζει ο μπακλαβάς μας.
  11. Καλό είναι να τον αφήσουμε όλη νύχτα να πιει αργά το σιροπάκι του και να τον σερβίρουμε την επόμενη μέρα.


Λίγα ακόμη μυστικά:

Ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκάκι που παίρνει παραλλαγές στη γέμιση ανάλογα με τα γούστα μας. Μπορούμε να τον  κάνουμε μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης ή όλα μαζί όπως έκανα εγώ. Μπορούμε πάλι να κάνουμε στρώσεις στρώσεις μισό στρωμένο με αμύγδαλο και τον υπόλοιπο με καρύδι.  Το σουσάμι μπορεί να παραλειφθεί αλλά πιστέψτε με δίνει φοβερή γεύση στο μπακλαβά.
 Δώστε μεγάλη προσοχή στο καλό βουτύρωμα των φύλλων έτσι μόνο θα ψηθεί καλά ο μπακλαβάς μας και θα γίνει το φύλλο τραγανό τραγανό. Βούτυρο προσωπικά προτιμώ γάλακτος όχι τύπου lurpac το άλλο βούτυρο το πρόβειο δίνει φανταστικό άρωμα στο μπακλαβά. Για όποιον τον θέλει πιο ελαφρύ μπορεί να χρησιμοποιήσει φυτίνη ή ακόμη και ελαιόλαδο. Μη χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη ή αν το κάνετε φροντίστε αφού τη λιώσετε να πάρετε μόνο την καθαρή μαργαρίνη πετώντας το νεράκι που είναι κάτω κάτω στο σκεύος που θα τη λιώσετε. Αυτό ισχύει και για το βούτυρο τύπου lurpac.
 Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε και γαρύφαλλο τριμμένο το έχω παραλείψει καθώς μας πέφτει λίγο βαρύ και το αποφεύγω.
  Έχω δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς κατά καιρούς για το σιρόπιασμα του μπακλαβά και έχω καταλήξει στο ζεστός μπακλαβάς κρύο σιρόπι μόνο έτσι διατηρείται τραγανός και όσο πρέπει μελωμένος μέσα χωρίς να μουλιάζει και να λασπώνει.
 Δεν σκεπάζουμε τον μπακλαβά ώστε να διατηρηθεί τραγανός.

5 σχόλια:

mia maria είπε...

Πολύ ωραίο γλυκάκι, γιορτινό! Και του χρόνου:)

elen είπε...

Και του χρόνου Μαρία μου!! καλή χρονιά να έχουμε!!

gwgw είπε...

Ελενη μου καλη χρονια σου ευχομαι με υγεια,αγαπη και ευτυχια σε σενα και στο σπιτικο σου.
Ο μπακλαβας σου δειχνει υπεροχος και σαν γλυκο μου αρεσει πολυ,αλλα δεν τον εχω φτιαξει ποτε,γιατι σαν γλυκο ταψιου τετοιες μερες εδω και 29 χρονια φτιαχνω το καταιφι το γιαννιωτικο.
Και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις..καλη σου μερα,φιλακια!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν χρησιμοποιησω ενα πακετο φυλλο κρουστας..θα βαλω τη μιση δοση κ στα υπολοιπα υλικα κ στο σιροπι???

elen είπε...

Αν βάλετε ένα πακέτο φύλλο θα βάλετε και τη μισή δόση απ τα υπόλοιπα υλικά και το μισό σιρόπι και φυσικά θα το βάλετε σε μικρότερο ταψάκι.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin