Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

~ Παξιμάδια με ελαιόλαδο~



Περιγραφή

Άγλυκα τραγανά αρωματικά παξιμάδια με ελαιόλαδο και άρωμα μαστίχας. Συνοδεύουν τον καφέ, το τσάι ή είναι ένα τέλειο κολατσιό με ελίτσες τυράκι και ντομάτα.

Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο(200 γραμμ)
  • 1 ½ -2 ποτήρια χλιαρό νερό περίπου( ή όσο σηκώσει)
  • 40 γραμ.νωπή μαγιά ή 1 ½ φακελάκι ξερή
  • ½ κουτ.γλυκ. μαστίχα ή 1 κ.γλ γλυκάνισο ή 1 κουτ.γλ. κανέλα (ότι σας αρέσει)
  • 1 κ.σούπας αλάτι
  • 2 κ.σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Σε ένα βαθύ μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά με ½ ποτήρι απ το νερό της συνταγής και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας χυλός που τον βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  2. Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι ,τη ζάχαρη, το μυρωδικό και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το τρίβουμε με τα χέρια μας να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νεράκι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια μας(σαν του ψωμιού). Προσθέτουμε επιπλέον νεράκι αν χρειαστεί.
  5. Βάζουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί(1 ώρα περίπου)
  6. Πλάθουμε 2 φρατζόλες και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και τη βάζουμε σε 2 μακρόστενες λαδωμένες φόρμες.
  7. Ξαναβάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένα να φουσκώσουν
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο πάνω κάτω ,στους 200 βαθμούς
  9. Φουρνίζουμε και τα ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά
  10. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για ½ ώρα περίπου
  11. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι και τις απλώνουμε σε ταψί
  12. Ψήνουμε τα παξιμάδια σε αέρα 150 βαθμούς μέχρι να ξανθίνουν και να γίνουν τραγανά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγώ τα φτιάχνω μόνο με μαστίχα, αν δεν σας αρέσει όμως, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τα παραπάνω μυρωδικά,ή να μην βάλετε καθόλου. Αυτή η συνταγή είναι παραδοσιακή και είναι της προγιαγιάς μου που καταγόταν από την Μ.Ασία.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin